Skip to content

Otyłość dziecięca i młodzieńcza: przyczyny i konsekwencje, zapobieganie i zarządzanie

2 tygodnie ago

581 words

W dniu 28 kwietnia 1783 r. Odbyła się następująca rozmowa pomiędzy doktorem Samuelem Johnsonem i jego biografem, Boschem Boswellem: Mówiąc o człowieku, który wyrósł na bardzo grubego, tak, aby nie był zaabsorbowany cielesnością, on [Johnson] powiedział: On też je dużo, Sir. BOSWELL, `Nie wiem, Sir; zobaczysz jednego grubasa, który je umiarkowanie, a drugiego chudego, który je dużo. JOHNSON, Nie, proszę pana, cokolwiek może być ilością, którą człowiek spożywa, jest jasne, że jeśli jest za gruby, zjadł więcej, niż powinien. Jeden człowiek może mieć trawienie, które konsumuje jedzenie lepiej niż zwykłe; ale pewne jest, że solidarność jest powiększana przez umieszczanie czegoś również (Life of Samuel Johnson, New York: Heritage Press, 1965). Czy dzisiaj jesteśmy mądrzejsi. Chociaż w rzeczywistości jesteśmy bardziej kompetentni, argument wciąż trwa. Punkt widzenia Boswella znajduje odzwierciedlenie w większości dzisiejszej literatury na temat otyłości, podczas gdy inni są przekonani i słusznie, że osoby z nadwagą jedzą za dużo.
Po drugie tylko w przypadku próchnicy, otyłość jest najczęstszą chorobą żywieniową w rozwiniętym świecie. My w Stanach Zjednoczonych jesteśmy w środku epidemii, chociaż Europejczycy robią, co mogą, aby nadrobić zaległości. W rzeczy samej, większość autorów Otyłości Dzieci i Młodzieży pochodzi z Europy lub Wielkiej Brytanii. Omawiają wszystkie aspekty otyłości, od danych demograficznych po cechy metaboliczne, w tym ostatnio opisaną leptynę. Uwzględniono terapię rodzinną, operacje bariatryczne, tłumiące apetyt, zespół Pradera-Williego, terapię ćwiczebną oraz związek między otyłością u nastolatków i dorosłych, a każdy rozdział jest mocno powiązany.
Nowoczesna technologia w dużej mierze wyeliminowała klasyczne dolegliwości żywieniowe, a dzisiejsze społeczeństwo zrobiło, co było w jej mocy, aby promować i zapewnić nadmiar składników odżywczych. Trudno wyobrazić sobie zestaw okoliczności lepiej zaprojektowanych do promowania otyłości w naszym społeczeństwie: wszechobecny samochód przyczyniający się do zmniejszenia aktywności fizycznej; obfitość żywności produkowanej przez współczesnych rolników i zdezynfekowana przez Food and Drug Administration; i kultura fast-foodów, opisana 9 stycznia 2000 r. przez KA Marlinga w New York Times Book Review: W sadze o fast foodie burger jest prawdziwym bohaterem. . . . Odwiedzający park rozrywki lub wystawę bydła mogli spacerować, gdy jedli, nieobciążeni zastawą stołową i tradycyjnymi dobrymi manierami. . . . dostępne do zakupu impulsu. . . wiązało się to z osobistą wolnością, natychmiastowym zaspokojeniem apetytu i pewną nieostrożnością.
Jest też irracjonalny entuzjazm niektórych dietetyków, którzy obawiając się krytykowania za zbyt małe zalecenie, chcą, abyśmy konsumowali więcej składników odżywczych, niż potrzebujemy, aby zapewnić margines bezpieczeństwa . Istnieją kompendia dotyczące spożycia pokarmowego, które zwraca uwagę do liczby ludzi, którzy spożywają mniej składników odżywczych niż powinni, ale mają tendencję do połykania wszystkich, którzy jedzą więcej niż to konieczne, szkół, które zapewniają łatwy dostęp do wysokokalorycznych napojów i przekąsek, oraz mnóstwo reklam telewizyjnych poświęconych jedzeniu . Efektem końcowym jest niespotykany nadmiar jedzenia w połączeniu ze zmniejszoną potrzebą ćwiczeń. Przez wiele wieków ludzie nauczyli się radzić sobie z powtarzającym się głodem
[hasła pokrewne: gabinet rehabilitacji warszawa, rehabilitacja skoliozy u dzieci, kwalifikacja do przeszczepu serca ]
[hasła pokrewne: węże do piaskowania, gabloty muzealne, przeszczep chondrocytów ]
[patrz też: chirurg naczyniowy jelenia góra, zerwane więzadła krzyżowe, test na tolerancje pokarmowa ]

0 thoughts on “Otyłość dziecięca i młodzieńcza: przyczyny i konsekwencje, zapobieganie i zarządzanie”